28.09.2021 09:50
ZAGREB, 28. rujna 2021. (Hina) - Ukupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).  
Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju ove u usporedbi s srpnjem 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 15,7 posto, a na nedomaćem za 18,1 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše je na godišnjoj razini porasla ukupna prodaja energije, za 91,7 posto. Ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 16,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 16,6 posto, kapitalnih proizvoda za 11,8 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,4 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, travnju 40,6 i svibnju 36 posto. Promet industrije u prvih sedam  mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao je za 16,7 posto, podatak je DZS-a. Na mjesečnoj je razini promet industrije u srpnju pao za 0,5 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za 1,5 posto, a na nedomaćem je pao za 5,2 posto. U srpnju je u usporedbi sa lipnjem prodaja kapitalnih proizvoda manja za 4,3 posto, energije za 2,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,3 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 12,5 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.