27.09.2021 11:00
dionice
LONDON, 27. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u naftnom sektoru zbog rasta cijena nafte, a pozitivno na tržišta utječu i očekivani rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,60 posto, na 7.092 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 posto, na 15.666 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 6.672 boda. Pritom su najviše porasle cijene dionica u naftnom sektoru, više od 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na londonskom tržištu na najviše razine u gotovo tri godine. Ulagači su odahnuli i zbog toga što je uklonjena neizvjesnost u vezi njemačkih parlamentarnih izbora u nedjelju. Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF. Budući da niti jedan veliki blok nema većinu, a oboje bi nerado ponovili svoju neugodnu 'veliku koaliciju' od posljednje četiri godine, najvjerojatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrati ili konzervativci Angele Merkel, koja se nakon 16 godina povlači s čela vlade.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a za toliko je skliznuo i hongkonški indeks, dok su cijene dionica u Šangaju pale gotovo 1 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,3 i 0,7 posto. Rast cijena zahvaljuje se njihovoj korekciji nakon tri tjedna pada i nadi ulagača u nove poticajne mjere, primjerice, u Japanu. No, na burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande. Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor. Ta kompanija još uvijek nije izvijestila što je s otplatom kamata na obveznice, koje je trebala isplatiti prošloga četvrtka. Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor. Podršku tržištima pruža i to što su kineske monetarne vlasti ubrizgale svjež novac na financijska tržišta kako bi poboljšale likvidnost.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.