27.09.2021 10:57
VARAŽDIN, 24. rujna 2021. (Hina) - Varteks je s trgovačkim lancem Spar potpisao ugovor o prodaji dijela neaktivne imovine, 47.250 četvornih metara građevinskog zemljišta, a tom transakcijom omogućit će se stabilizacija poslovanja po pitanju likvidnosti, priopćeno je u petak iz te tekstile tvrtke. 
Kupoprodajna cijena se ne navodi, no napominje se da je veća od cijene koja se vodi u poslovnim knjigama kompanije.  „Ugovor o prodaji dijela neaktivnih nekretnina omogućuje nam povećanje likvidnosti, a prioritet je, naravno, isplata plaća kao i nabavka sirovina kako bismo povećali kapacitet proizvodnje “, kazao je predsjednik Uprave Tomislav Babić. Zahvalio je Sparu na zaključenju ugovora, kao i svim institucijama, gradskim, županijskim i državnim i svima drugima koji im pružaju podršku u prevladavanju izazova i stvaranju pretpostavki za dugoročno održivo poslovanje. "Ipak, najveću zahvalu upućujemo radnicima koji svojim predanim radom, strpljenjem i razumijevanjem podržavaju realizaciju zajedničke vizije Varteksa kao jakog regionalnog modnog branda i predvodnika u izvozu tekstila", istaknuo je Babić.

Varteks zapošljava 973 radnika, a u rujan je ušao s ozbiljnim financijskim problemima - radnicima se kasni s isplatama plaća. Polovinom rujna primili su polovinu plaće za srpanj, a Uprava je tada poručila da je zajednički cilj očuvanje radnih mjesta i stabilizacija poslovanja, kao i da je prodaja neaktivnih nekretnina izlaz je iz ove teške situacije. Kako se navodi u današnjem priopćenju, opseg posla za inozemne partnere je smanjen zbog globalnog pada prodaje u pandemijskim uvjetima, što je utjecalo na pad zaposlenosti proizvodnih kapaciteta. Istodobno, na domaćem tržištu Varteksu prodaja vlastitih proizvoda kontinuirano raste što potvrđuje da dugoročna perspektiva kompanije nije ugrožena. “Varteks je u posljednje tri godine nakon dobivanja nove vlasničke strukture ponovno ojačao svoju tržišnu poziciju i ima jasan plan rasta i daljnjeg razvoja poslovanja. Prodajom neaktivnih nekretnina riješit ćemo dio dugova iz prošlosti, racionalizirati i modernizirati poslovanje te istodobno omogućiti revitalizaciju dijela Varaždina u kojem su smješteni naši pogoni", poručio je Babić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.