24.09.2021 10:05
INDEKSI
LONDON, 24. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, jer ulagače i dalje zabrinjava situacija u vezi s kineskom nekretninskom kompanijom Evergrande. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon tri dana rasta.Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 15.572 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 6.673 boda. Pritom su najviše pale cijene dionica u rudarskom, automobilskom i maloprodajnom sektoru, više od 1 posto. I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Tako je na putu tjednog gubitka od 0,7 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1,2 posto.

Na burzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njezine dionice pala je jutros 11 posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea. Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor. Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Zbog tih problema ulagače nije impresionirao jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto. Snažan rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu. Naime, dan prije čelnici Feda poručili su s redovne sjednice da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se dosad procjenjivalo. Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupnje obveznica. „Tržište je poraslo zahvaljujući vrlo dobrim porukama Feda. Smatram da su pokazale da nema iznenađenja i da je situacija kao što smo i očekivali. Povećanje kamata je i dalje vrlo daleko i od sada do tada puno se toga može promijeniti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.