24.09.2021 09:58
LONDON, 23. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Gotovo četiri od pet proizvođača elektronike sve teže pronalazi kvalificirane radnike, pokazali su u četvrtak rezultati istraživanja udruge IPC, nadovezujući se na probleme s nestašicom čipova i kašnjenjem isporuka. 
Oko 80 posto ispitanika navelo je u najnovijem istraživanju da imaju problema s pronalaženjem radnika, a više od dvije trećine naglašava i da rastu troškovi rada, objavio je IPC. Udruga zastupa ugovorne proizvođače poput Foxconna, ali i divove poput Intela, te proizvođače pločica i druge igrače u elektroničkoj industriji. Nedostatak radne snage najviše je izražen u Sjevernoj Americi i Europi i kompanije će vjerojatno morati podići plaće kako bi privukle radnike, navodi glavni ekonomist IPC-a i voditelj studijie Shawn DuBravac. Njih 44 posto već se odlučilo na taj potez.

Više od trećine tvrtki navodi da omogućuje fleksibilnije radne sate ili dodatno osposobljavanje i obrazovanje. "To postaje važna stvar u proizvodnim sektorima. Neće biti dovoljne samo veće plaće, trebat će reći i 'obučit ćemo vas, a ako imate drugih aspiracija u obrazovanju, radit ćemo na tome da vam pomognemo'", dodao je DuBravacc. Problemi s radnom snagom vremenski su se poklopili s globalnom nestašicom čipova koja će se po procjeni ispitanika IPC-a neće biti ublažena prije druge polovine 2022. godine. Čak 90 posto kompanija navodi da rastu i ukupni troškovi materijala, koji pored čipova uključuju i druge stavke. Rezultat su sve dulja kašnjenja isporuka i smanjenje profitnih marži, utvrdio je IPC. Nekih 88 posto tvrtki navodi da je razdoblje između primanja narudžbe i njezina izvršenja sve dulje i da se u nekim slučajevima protegne i na dva mjeseca. Manje od četvrtine ispitanih tvrtki izjavilo je da im dobit raste, a gotovo trećina očekuje pad profitnih marži, pokazala je studija.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.