23.09.2021 09:43
ZAGREB, 23. rujna 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva dana rasta, a nakon uspješne javne ponude, na burzi počinje trgovanje dionicama IT tvrtke Span
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je u srijedu 0,61 posto, na 1.957 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 1.197 bodova. Oba su indeksa porasla drugi dan zaredom, nakon što su u ponedjeljak pali više od 1 posto i zaronili na najniže razine od kraja srpnja. Među sektorskim indeksima, najviše je jučer porastao industrijski, za 3,07 posto, dok je jedino pao prehrambeni, za 0,11 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 6,44 milijuna kuna, otprilike 17 milijuna kuna manje nego dan ranije. „Dionički indeksi na ZSE jučer su zabilježili rast vrijednosti, a ukupni promet iznosio je 6,48 milijuna kuna, pri čemu je cijeli iznos predstavljao promet dionicama, budući da nije bilo trgovanja obveznicama”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Jedina s milijunskim prometom bila je jučer dionica Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je ojačala 1,19 posto, na 1.700 kuna. Slijedila je dionica Čakovečkih mlinova, kojom je ostvareno gotovo 773 tisuće kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 7.650 kuna. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, a cijena joj je porasla 2,31 posto, na 487 kuna. U mirnom trgovanju, među likvidnijima najviše je porasla cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 3,85 posto, na 4,05 kuna. Po dobitcima se ističe i dionica Turisthotela, čija je cijena porasla 2,94 posto, na 3.500 kuna. S druge strane, među većim gubitnicama bila je dionica Jadroplova, čija se cijena spustila 2,9 posto, na 67 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 19 porasla, sedam pala, a 11 stagnirala. „Za danas očekujemo stagnaciju kretanja glavnih dioničkih indeksa”, kaže Mišo Kalajžić.

Počinje trgovanje dionicama Spana

A nakon uspješne javne ponude, u četvrtak će na Burzi početi trgovanje dionicama IT tvrtke Span, a uvršteno je ukupno 1.960.000 redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10,00 kuna. Prethodno je javnom ponudom ulagačima bilo dostupno 578.200 dionica, odnosno 29,5 posto temeljnog kapitala. Tada je potražnja za dionicama značajno nadmašila ponudu, pa su sve dionice prodane po maksimalnoj ponuđenoj cijeni od 175 kuna te je ukupno prikupljeno 101,2 milijuna kuna. Te je dionice kupilo više od tisuću novih dioničara, među kojima su institucionalni i mali ulagači, kao i zaposlenici tvrtke.

Svjetske burze jučer porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03, a pariški CAC 1,29 posto. „Pozitivan sentiment ulagača dijelom je rezultat smirivanja situacije oko nekretninske kompanije Evergrande u Kini, nakon što je objavljeno da će uz pomoć države uspjeti ispuniti dospjele financijske obveze, bez da se ugroze drugi gospodarski sektori”, objašnjava Mišo Kalajžić. I na Wall Streetu su burzovni indeksi jučer porasli. Dow Jones ojačao je 1,0 posto, dok je S&P 500 porastao 0,95, a Nasdaq indeks 1,02 posto. „Bez obzira na rast dioničkih indeksa, trgovanje je i dalje oprezno. Naime, fokus ulagača bio je usmjeren na priopćenje Feda, nakon njihovog dvodnevnog zasjedanja. Sukladno očekivanjima, Fed je najavio postupno smanjenje programa otkupa obveznica, što će se početi uskoro događati, no do podizanja kamatnih stopa ipak ne bi trebalo doći u 2021 godini. Središnja banka je najavila daljnje aktivno praćenje inflatornih kretanja, kao i situacije oko oporavka tržišta rada, te će prema potrebi aktivno djelovati u procesu oporavka ekonomije. S obzirom da su odluke bile prilično očekivane, odnosno da nije bilo iznenađenja koja bi izravno djelovala na tržište kapitala, indeksi su dan zaključili u solidnom plusu”, objašnjava Mišo Kalajžić.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.