22.09.2021 11:24
dionice
LONDON, 22. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrilo smirivanje situacije u vezi kineske kompanije Evergrande. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 1,00 posto, na 7.051 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 15.438 bodova, a pariški CAC 1,05 posto, na 6.621 bod. A na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto. Nakon dvodnevnog praznika, na burzi u Šangaju cijene su dionica jutros ojačale 0,3 posto, dok su na Tokijskoj burzi pale 0,6 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,5 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu se zbog praznika ne radi.Situacija u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande ponešto se smirila jer je tvrtka poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbjegla kolaps. „To je ponešto umirilo tržišta, pa možemo vidjeti da se nestabilnost smanjila. Možda ponešto ojača i sklonost prema riziku”, kaže Ryan Felsman, ekonomist u brokerskoj kući CommSec. Cijena dionice Evergrandea porasla je jutros oko 15 posto, nakon što je prethodnih dana zaronila na najniže razine u više godina. Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, već danima pritišću kineska tržišta jer bi to moglo negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, taj se sektor ponešto oporavio jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor. Podršku tržištima pruža i blagi rast terminskog S&P 500 indeksa, što znači da bi na Wall Streetu cijene dionica danas mogle porasti nakon dva dana pada. No, to će ovisiti o porukama čelnika američke središnje banke, nakon dvodnevne sjednice. U srijedu se, naime, očekuje priopćenje sa sjednice, a potom i konferencija za medije. Analitičari smatraju da će na sjednici biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupnju obveznica, no nisu sigurni hoće li u priopćenju biti nekih detalja u vezi toga. Ulagači se nadaju da bi službena najava tog smanjenja mogla uslijediti tek u studenom ili prosincu.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.