21.09.2021 10:12
ZAGREB, 21. rujna 2021. (Hina) - Velika Britanija ne boji se da će se ove zime suočiti s nedostatkom plina, unatoč naglom rastu cijena energije, ali je zabrinuta zbog rasta cijene plina i drugih energenata, rekao je u parlamentu ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng. 
"Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo kao i mnoge druge europske zemlje pogođeno globalnim rastom cijena plina, naša prednost je što imamo puno različitih izvora opskrbe. Imamo više nego dovoljno kapaciteta za podmirivanje potražnje. Ne očekujemo izvanredne situacije s opskrbom plinom ove zime. Pitanje nestašice energenata i mogućnosti da ljudi neće moći zagrijati svoje domove se ni ne razmatraju ", rekao je Quarteng. Ministar je naglasio kako se neće ponoviti energetska kriza iz 1974. godine, kada se britanskim poduzećima električna energija dobavljala samo tri dana u tjednu. Suprotne tvrdnje nazvao je "duboko pogrešnima i senzacionalističkim". Priznao je ipak da rast cijena plina i električne energije izaziva zabrinutost gospodarstva i vlade koja u sadašnjoj situaciji smatra svojom glavnom zadaćom zaštitu interesa potrošača.

Rekordne cijene

Prošle srijede cijena plina na  europskim burzama oborile su povijesni rekord, a na svom vrhuncu dosegle su gotovo 970 dolara za tisuću kubičnih metara, ali su potom pale. U ponedjeljak ujutro cijena plina na europskim burzama ponovno je skočila iznad 900 dolara za tisuću kubičnih metara, no zatim je pala nakon vijesti da je norveški Equinor dobio dozvolu za povećanje izvoza plina sa svojih priobalnih polja Oseberg i Troll. Stručnjaci smatraju da bi cijena plina u Europi pod određenim uvjetima mogla doseći tisuću dolara za tisuću kubičnih metara. Čimbenici koji bi na to mogli utjecati su stanje na tržištu plina u Aziji, vremenske prilike u Europi i termin pokretanja plinovoda Sjevernog toka 2.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.