16.09.2021 09:20
ZAGREB, 16. rujna 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija koje bi potaknule ulagače, pa bi Crobex indeks mogao nastaviti stagnirati.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,12 posto, na 1.969 bodova, a Crobex10 za 0,1 posto, na 1,.03 boda. Među sektorskim indeksima najviše je pao transportni, za 1,86 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 0,18 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 4,9 milijuna kuna, što je 3,7 milijuna manje nego dan ranije. „Jučer su glavni dionički indeksi na ZSE blago korigirani. Miran trgovinski dan rezultirao je s 5,6 milijuna kuna ukupnog burzovnog prometa, a jedini 'milijunaš' bio je HT”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Dionicom HT-a jučer je ostvaren promet od 1,45 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 0,26 posto, na 189,5 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica Zagrebačka banka, kojom je ostvareno 625 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 0,32 posto, na 62 kune. Nešto veći promet ostvaren je bio i povlaštenom dionicom Adrisa, 369 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,24 posto, na 418 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena dionice Jadroplova, za 6,11 posto, na 61,5 kuna, dok je najviše porasla cijena dionice Adriatic osiguranja, za 1,32 posto, na 4.600 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 15 pala, a 10 stagnirala.

„Za danas predviđamo daljnju stagnaciju dioničkih indeksa, uz uobičajeno nisku razinu trgovinskog prometa”, kaže Mišo Kalajžić.I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68, a pariški CAC 1,04 posto. „Oprez ulagača najvećim dijelom je izazvan strahom od usporavanja oporavka globalnog gospodarstva. Tako je u Kini, kao drugoj najjačoj svjetskoj ekonomiji, objavljen slabiji od očekivanja rast prometa maloprodaje, a i industrijska proizvodnja pokazuje znakove usporavanja”, kaže Mišo Kalajžić.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle. Dow Jones ojačao je 0,68 posto,dok je S&P 500 porastao 0,85, a Nasdaq indeks 0,82 posto.„Pozitivnom sentimentu na tržištu pridonijeli su pojedini gospodarski podaci, koji ukazuju da bi inflacija, iako još uvijek visoka, trebala ostati pod kontrolom, kako je Fed ranije najavljivao. Ipak, najveća podrška tržištima bio je jučerašnji snažan rast cijene sirove nafte. Razlog rasta se našao u značajnom padu zaliha nafte u SAD-u, što je posljedično dionice energetskog sektora gurnulo u plus”, objašnjava Mišo Kalajžić.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.