14.09.2021 10:54
LONDON, 14. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka, jer su ulagači oprezni uoči izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci u SAD-u.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto.Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,35 posto, na 7.045 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 posto, na 15.692 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 6.640 bodova. A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,15 posto, nakon što je jučer pao više od 1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, na 30.670 bodova. Na kineskim je tržištima tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog najave vlasti o strožoj regulaciji u tom sektoru.„I dalje smo zabrinuti zbog regulacije, što točno znači i kako će se odvijati. Još uvijek ne vidimo naznake da se promjenama u tehnološkom sektoru bliži kraj, pa očekujemo da će se nesigurnost nastaviti”, kaže Luke Moore, direktor u tvrtki Oreana Financial Services.

Na kineskim je tržištima u fokusu i dionica China Evergrande grupe, čija je cijena potonula više od 6 posto, jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova. Podršku tržištima donekle je pružio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, prvi put nakon pet dana pada.U fokusu ulagača bio je prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto. Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka. „Ne očekujem da će se inflacija spustiti ispod 2 posto, gdje je bila prije pandemije. Čak i ako neki privremeni pritisci popuste, inflacija će ostati na višim razinama nego što je bila prije”, kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela tvrtke SoFi. Ovoga će tjedna biti objavljena i izvješća o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa utjecalo na potražnju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.