13.09.2021 11:02
ZAGREB, 13. rujna 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon tri tjedna blagog rasta. 
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,39 posto, na 1.972 boda. a Crobex10 za 0,07 posto, na 1.207 bodova. Pritom su svi sektorski indeksi porasli, a najviše industrijski, za 3,07 posto. Redovni promet dionicama iznosio je oko 21 milijun kuna, što je upola manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 2,7 milijuna kuna blok prometa u transakciji dionicom Atlantic grupe po cijeni od 1.500 kuna za dionicu. „Crobex je porastao u šest od zadnjih sedam tjedana, no promet je prošloga tjedna bio slab. Prosječno dnevno iznosio je samo 4,7 milijuna kuna, najmanje u više od mjesec dana”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Najveći promet, 4,25 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Atlantske plovidbe, a cijena joj je skočila 2,73 posto, na 490 kuna. S prometom od 1,8 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, kojoj je cijena stagnirala na 600 kuna. Stagnirala je i cijena dionice HT-a, na 190,5 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna. U fokusu investitora bile su i dionice Valamar Riviere te Ericssona Nikole Tesle, s prometom iznad 1,4 milijuna kuna svaka. Pritom je dionica Valamara poskupila 0,34 posto, na 29,4 kune, a Ericssona pojeftinila 0,29 posto, na 1.700 kuna. Najveća dobitnica bila je dionica Saponije, čija je cijena porasla 14,58 posto, na 825 kuna. Među likvidnijima, znatnije je porasla i cijena dionice Dalekovoda, za gotovo 9 posto, na 85 kuna, te Tekstilprometa, za 7 posto, na 535 kuna. Najviše su, pak, pale cijene dionica Jadroagenta, za 2 posto, na 1.470 kuna, te Čakovečkih mlinova, za 1,89 posto, na 7.800 kuna. Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, pri čemu je cijena njih 28 porasla, 20 pala, a 16 stagnirala. „Danas očekujemo opreznije trgovanje, uobičajeno za ponedjeljak, a pratit će se razvoj situacije u vezi širenja delta varijante koronavirusa, kao i vijesti iz kompanija, kojih zasad nema. Može se izdvojiti vijest od petka iz Jadroplova, iz kojeg je najavljena suspenzija javnog tendera za povećanje kapitala”, kaže Davor Špoljar.

Dionicom Jadroplova suspendirana je trgovina od četvrtka, 2. rujna. Naime, NO te tvrtke tada je usvojio prijedlog Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koje je opozvalo dotadašnju Upravu Jadroplova te imenovalo novu, nakon što je Nadzorni odbor povukao Upravi suglasnost za realizaciju procesa dokapitalizacije, jer je po mišljenju NO-a taj proces bio iz više razloga kontaminiran. Trgovanje dionicom Jadroplova nastavit će se danas.

Svjetske burze pale

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,2 posto, dok je S&P 500 pao 1,7, a Nasdaq indeks 1,6 posto. „Najveći tjedni pad američkih indeksa od lipnja posljedica je slabih podataka s tamošnjeg tržišta rada, što je potaknulo zabrinutosti investitora u vezi globalnog rasta. Istodobno se središnje banke, među kojima i Fed, pripremaju za smanjenje monetarnih poticaja. Uz to, širenje delta varijante koronavirusa narušilo je povjerenje potrošača”, objašnjava Davor Špoljar. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1, a pariški CAC 0,4 posto. „Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti najvažniji makroekonomski podaci, primjerice, s tržišta rada i o inflaciji. Uz to, pratit će se poruke iz središnjih banaka o eventualnom smanjenju poticaja”, kaže Davor Špoljar.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.