10.09.2021 10:29
ZAGREB, 10. rujna 2021. (Hina) - Hanfa je u petak izvijestila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv Dalekovoda, jer ta tvrtka nije objavila povlaštene informacije o zaprimanju iskaza interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju te da je  odlučila voditi pregovore s jednim od ponuditelja. 
Rješenje o pokretanju prekršajnog postupka donijelo je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj sjednici, a kako je njime utvrđeno Dalekovod je prekršio obveze propisane EU-ovom uredbom o zlouporabi tržišta kapitala. "Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimio iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučio voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak", priopćili su iz Hanfe. Kako su dodatno pojasnili, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva. "Uredba o zlouporabi tržišta propisuje da izdavatelj obavješćuje javnost što je prije moguće o povlaštenim informacijama te osigurava da se one objavljuju na način koji omogućuje javnosti brz pristup tim informacijama te njihovu potpunu, točnu i pravovremenu procjenu", rekli su iz Hanfe.

Euroherc osiguranje dužno unaprijediti poslovne procese

Iz Hanfe su izvijestili da je na jučerašnjoj sjednici između ostalog doneseno i rješenje kojim se utvrđuje da je Euroherc osiguranje dužno unaprijediti poslovne procese tako da uspostavi i provodi pouzdan sustav upravljanja i sustav unutarnjih kontrola kojima će osigurati ujednačeno postupanje u segmentu obrade i likvidacije šteta po ugovorima obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. U rješenju Hanfe se tako i naglašava da je važno osigurati da svi oštećenici u postupku rješavanja odštetnih zahtjeva u vezi ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti budu upoznati sa svojim pravom na podnošenje prigovora na odluku društva o (ne)osnovanosti podstavljenog odštetnog zahtjeva, a što do sada nije uvijek bio slučaj. Ujedno, društvo treba unaprijediti spomenute poslovne procese i na način da se postupa u skladu s rokovima i obvezama iz članka 12. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu odnosno odredbama relevantnih smjernica Hanfe za postupanje pri rješavanju odštetnih zahtjeva za naknadu štete na vozilu. O poduzimanju potrebnih mjera za otklanjanje navedenih nepravilnosti društvo je dužno dostaviti dokaze Hanfi, priopćeno je.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.