08.09.2021 10:35
INDEKSI
LONDON, 8. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,80 posto, na 7.090 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 posto, na 15.660 bodova, a pariški CAC 1,05 posto, na 6.654 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, na 30.181 bod. Japanski Nikkei indeks jedini je jutros osjetnije porastao, što se zahvaljuje povećanju procjene rasta tamošnjeg gospodarstva u drugom tromjesečju s 1,3 na 1,9 posto na anualiziranoj razini. No, to je jedan od rijetkih boljih nego što se očekivalo podataka u posljednje vrijeme.Svi ostali ukazuju na usporavanje oporavka regionalnih gospodarstava, pa je većina ostalih burzi u minusu. Uz to, ulagače zabrinjava širenje delta varijante koronavirusa.„S obzirom na politiku nulte toleranciju prema koronavirusu i ovisnost o izvozu, azijsko-pacifička regija mogla bi zaostajati po rastu zbog slabljenja potražnje u svijetu i restrikcija u cilju suzbijanja covida u mnogim zemljama regije”, kaže David Chao, strateg u tvrtki Invesco. Tako azijske burze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će najveće središnje banke u svijetu i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku kako bi spriječile značajnije usporavanje oporavka gospodarstava.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.