08.09.2021 10:27
ZAGREB, 7. rujna 2021. (Hina) - Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj izlazi iz stečaja jer je strateški partner - slovačka tvrtka Tatravagonka, obavio uplatu čime je počeo teći rok u kojem Gredelj treba isplatiti svakog pojedinog vjerovnika, objavili su u utorak iz Gredelja. 
Iz Gredelja podsjećaju kako su na ročištu održanom 15. srpnja ove godine vjerovnici prihvatili stečajni plan i to vjerovnici prvoga višeg isplatnog reda sa 100 posto glasova, a vjerovnici drugog višeg isplatnog reda sa 98,75 posto glasova. Time su vjerovnici iskazali svoje zadovoljstvo izrađenim stečajnim planom i predviđenim načinima namirenja. "Za sve vjerovnike 1. višeg isplatnog reda predviđen je ustup ukupno utvrđenih tražbina u korist strateškog partnera, uz plaćanje naknade za ustup od strane strateškog partnera u visini od 49 posto njihovog iznosa, koje plaćanje će se provesti jednokratno u novcu u roku od 30 dana od ispunjenja uvjeta na račun stečajnog dužnika, a stečajni dužnik će najkasnije u roku od 15 dana od zaprimljene uplate isplatiti pripadajući novčani iznos na račun svakog pojedinog stečajnog vjerovnika", navodi se. Vjerovnicima 2. višeg isplatnog reda predviđen je ustup ukupno utvrđenih tražbina u korist strateškog partnera, uz plaćanje naknade za ustup od strane strateškog partnera u visini od 20,36 posto njihovog iznosa, koje plaćanje će se provesti jednokratno u novcu u roku od 30 dana od ispunjenja uvjeta na račun stečajnog dužnika, a stečajni dužnik će najkasnije u roku od 15 dana od zaprimljene uplate isplatiti pripadajući novčani iznos na račun svakog pojedinog stečajnog vjerovnika. Iz Gredelja navode kako uvjeti koji trebaju biti ispunjeni da bi strateški partner obavio uplatu su pravomoćno

st rješenja Trgovačkog suda o potvrdi stečajnog plana kojeg su vjerovnici prihvatili, te izjava stečajnog upravitelja da su podmirene sve obveze stečajne mase te da nema nikakvih drugih nepodmirenih obveza izvan redovnog poslovanja osim onih predviđenih planom. "Kako su svi prethodno spomenuti uvjeti ispunjeni Strateški partner je obavio isplatu, te je počeo teći rok u kojem stečajni dužnik treba obaviti isplate na račun svakog pojedinog vjerovnika", istaknuli su iz TŽV Gredelj. Stečaj nad Gredeljem je otvoren 1. listopada 2012. te su ukupno prijavljene tražbine 1. višeg isplatnog reda u iznosu od 281,3 milijuna kuna i 2. višeg isplatnog reda u iznosu od 619,4 milijuna kuna, odnosno sveukupno 900,7 milijuna kuna. Tražbine su prijavila 2.004 vjerovnika, te se po visini prijavljenih tražbina i broju vjerovnika "ovaj stečaj smatra jednim od najvećih stečaja koji su provođeni u Republici Hrvatskoj", ističu iz TŽV Gredelj. Podsjećaju i da je Tatravagonka u ponudi za ulaganje u TŽV Gredelj u stečaju (rujan 2020.) navela iznos ulaganja od 45 milijuna eura te kako se sukladno odluci skupštine vjerovnika od 12. prosinca 2012. te ponudi slovačke tvrtke pristupilo izradi nacrta stečajnog plana prema odredbama Stečajnog zakona, a sve radi održivosti nastavka poslovanja kroz spomenuti stečajni plan.Iz Gredelja ističu i kako je za cijelo vrijeme odvijanja stečaja zadržana proizvodnja čime su sačuvana radna mjesta.

Tvrtka trenutno zapošljava 400 radnika, te podmiruje sve obveze na vrijeme. "Osobito je važno da i radnici imaju povjerenje da je moguć nastavak proizvodnje i da je moguć izlazak iz stečaja uz zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta", navodi se u priopćenju, u kojemu se prenosi i izjava stečajnog upravitelja Tomislava Đuričina koji je istaknuo kako se pokazalo da je moguće dugogodišnje poslovanje u tijeku stečajnog postupka kao i izlazak iz stečaja putem stečajnog plana i daljnjeg nastavka poslovanja, uz očuvanje radnih mjesta".

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.