07.09.2021 10:35
stock market
LONDON, 7. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB) u drugom dijelu tjedna.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nedaleko rekordne razine. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 15.907 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 6.739 bodova. Najviše su jutros pale cijene dionica u medijskom i uslužnom sektoru, dok je telekomunikacijski sektor najveći dobitnik, s rastom od 0,8 posto.I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, na 29.916 bodova. Najviše su jutros porasle cijene dionica na kineskim burzama jer su ulagače ohrabrili neočekivano dobri makroekonomski pokazatelji.

U kolovozu je kineski izvoz skočio više od 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je umanjilo zabrinutosti u vezi usporavanja oporavka gospodarstva koje su prošloga tjedna pritiskale tržišta. Uz to, ulagači se nadaju da će kineske vlasti u slučaju usporavanja oporavka povećati fiskalnu potrošnju i potaknuti kreditiranje. Japanski Nikkei indeks također raste zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere.Očekuje se i da će američka središnja banka voditi poticajnu monetarnu politiku dulje nego što se mislilo, nakon što su posljednji podaci s tržišta rada pokazali da oporavak gubi na zamahu. „Uslužni sektor gubi na zamahu, a to je očigledno negativni utjecaj delta varijante koronavirusa. A u takvim uvjetima širenja delte, Fed nema razloga za smanjenje poticaja već ove godine”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.