06.09.2021 10:40
dionice
LONDON, 6. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a podršku tržištima pruža nada ulagača da će središnje banke i dalje poticati oporavak gospodarstava. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nedaleko rekordne razine.Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 7.170 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 15.877 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 6.731 bod.Najviše su jutros porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, za više od 1 posto. No, promet bi danas mogao biti manji nego inače jer se na Wall Streetu zbog praznika ne radi. I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja srpnja.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 29.659 bodova. Većina azijskih tržišta raste jer se očekuju daljnje poticajne mjere kako u Japanu, tako i u Kini. Kineska su tržišta nadoknadila gubitke od prošloga tjedna, kada su bila pod pritiskom naznaka usporavanja oporavka gospodarstva. Ulagači se nadaju da će kineske vlasti u slučaju daljnjeg usporavanja oporavka povećati fiskalnu potrošnju i potaknuti kreditiranje. Očekuje se i da će američka središnja banka voditi poticajnu monetarnu politiku dulje nego što se mislilo. U petak je objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije. S jedne strane, to pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, no s druge strane, to znači da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati goleme poticaje. „Zapošljavanje u SAD-u oštro je usporeno. Mi i dalje očekujemo da će Fed signalizirati smanjenje poticaja na sjednici u rujnu, no sada očekujemo da taj proces započne u prosincu, a ne u studenom. Program kvantitativnog popuštanja vjerojatno će biti završen do polovice 2022. godine”, kaže Jonathan Millar, ekonomist u Barclays banci.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.