06.09.2021 10:38
ZAGREB, 6. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu prošloga su tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize, dok podršku cijenama pruža spori oporavak proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu. 
Cijena barela na londonskoj burzi oslabila je prošloga tjedna 0,1 posto, na 72,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 69,29 dolara. Podršku cijenama na američkom tržištu pružio je spori oporavak proizvodnje i prerade u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Ida. U tom je zaljevu obustavljeno oko 80 posto proizvodnje nafte i plina, a rafinerijama u Louisiani možda će trebati tjedni da obnove preradu. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 milijuna barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva. "Cijene podupiru produljeni prekid proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva i prerade u rafinerijama u Louisiani, koji će nužno dodatno srezati ionako smanjene zalihe nafte u SAD-u, i podaci koji pokazuju kontinuirano snažan oporavak domaće potražnje za gorivom", rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Potporu cijenama pružila je i odluka Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela. Washington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem opskrbe i najavio da će nastojati utjecati na OPEC i saveznike tog kartela da u većoj mjeri podupru gospodarski oporavak. "Tržište nafte bit će i u ostatku godine u značajnom deficitu, pa se čini da će cijene nafte nastaviti rasti, kada uzmemo u obzir da OPEC+ signalizira disciplinirano ublažavanje rezova u proizvodnji i kontinuirani pad zaliha u SAD-u", rekao je Edward Moya iz OANDA -e. Zajedno s odlukom o povećanju proizvodnje, OPEC+ povećao je i procjenu potražnje u 2022. godini. "Ne možemo, ipak, biti sigurni... da će potražnja zaista rasti brzo, kao što OPEC+ i tržište predviđaju", kazao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja i upozorio na rizik od novog ciklusa 'zatvaranja' gospodarstava radi suzbijanja novih sojeva koronavirusa.

A na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje niz posljednjih podataka. Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije. „Cijene su nafte pale nakon tog izvješća jer je tržište rada očito pod utjecajem delta soja. To je jasan pokazatelj da koronavirus i dalje utječe na potražnju za naftom”, kazao je John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.