06.09.2021 10:36
ZAGREB, 6. rujna 2021. (Hina) - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju srpnja ove godine bile su manje za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec te također 2,8 posto manje u odnosu na srpanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 20,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su manje za 5,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,5 posto, te kapitalnih proizvoda za 1,4 posto. Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za devet posto. Zalihe kapitalnih proizvoda  pale su za 19,3 posto, energije za 18,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,9 posto, te intermedijarnih proizvoda za 10,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 2,8 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini ostvaren je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 22,6 posto te proizvodnji električne opreme za 16 posto. Najviše su pale zalihe u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 29,2 posto i u proizvodnji duhanskih proizvoda za 26,5 posto. Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za tri posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 1,7 posto. Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje metala za 37,7 posto, proizvodnje kože i srodnih proizvoda za 33,7 posto te osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 23,4  posto, Najviše su pale zalihe gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 37,7 posto.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.