03.09.2021 10:28
INDEKSI
LONDON, 3. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, a pokolebale su ih i naznake usporavanja oporavka kineskog gospodarstva. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.161 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 15.826 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 6.736 bodova. I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,05 posto, na 29.128 bodova. S druge strane, kineska su tržišta u minusu zbog novih naznaka usporavanja oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Nakon što su nedavno objavljeni podaci o usporavanju rasta proizvodne aktivnosti u Kini, jutros je objavljeno da su aktivnosti u uslužnom sektoru u kolovozu znatno pale. Podršku tržištima pruža, pak, nada da će kineske vlasti u slučaju daljnjeg usporavanja oporavka povećati fiskalnu potrošnju i potaknuti kreditiranje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 750.000, nakon 943.000 mjesec dana prije. Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni da će Fed uskoro smanjiti iznose poticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će Fed još neko vrijeme nastaviti tiskati novac dosadašnjim tempom.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.