03.09.2021 10:14
ZUERICH, 2. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Švicarsko gospodarstvo u drugom je kvartalu poraslo 1,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, poduprto oporavkom uslužnog sektora nakon ublažavanja koronavirusnih ograničenja, objavilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva (SECO).
Gospodarska se aktivnost, nakon dva uzastopna tromjesečja pada, tako približila pretpandemijskim razinama, podržana jačanjem potrošnje i uslužnih aktivnosti, poput cateringa i domaćeg turizma. Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju pružio je uslužni sektor, inače najteže pogođen covid restrikcijama, objavio je SECO. Usluge smještaja i prehrane porasle su za 48,9 posto, a u području umjetnosti, zabave i rekreacije za 52,9 posto, no još su uvijek ispod razina prije krize. Znatniji rast aktivnosti bilježili su i sektori proizvodnje i robnog izvoza, iako slabiji u usporedbi s prvim tromjesečjem. “U drugom tromjesečju ukupni BDP bio je svega 0,5 posto slabiji u odnosu na pretkrizne razine iz četvrtog kvartala 2019. godine,” objavilo je ministarstvo gospodarstva (SECO).U odnosu na drugo tromjesečje pandemijske 2020. godine ukupni BDP porastao je 7,7 posto. Na početku godine gospodarstvo je prema revidiranim podacima palo za 0,4 posto. U prošloj godini smanjilo se 2,4 posto.

Vlada u Bernu u lipnju je poboljšala prognoze rasta gospodarstva, budući da je ublažavanje koronavirusnih ograničenja ojačalo povjerenje u vezi oporavka i pobudilo nadu da bi BDP mogao premašiti pretkriznu razinu ranije nego što se očekivalo. Prognozirali su tada da će gospodarstvo ove godine porasti 3,6 posto, ali Švicarsku je u međuvremenu zahvatio "vrlo zabrinjavajući" četvrti val covida-19 i ministarstvo financija upozorilo je da bi novi valovi mogli predstavljati značajan rizik za državnu blagajnu i ukupni oporavak. Vlada zasada ipak nije uvela nova koronaograničenja, unatoč sve većem broju novozaraženih.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.