02.09.2021 10:32
google
PARIZ, 1. rujna 2021. (Hina/afp) - Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura koju mu je u srpnju izrekla francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u slučaju koji se odnosi na poštivanje srodnih prava, što je bila prva takva odluka jednog europskog regulatora, objavio je u srijedu Google. 
"Ne slažemo se s nekim pravnim elementima i smatramo da iznos kazne nije proporcionalan u odnosu na napore koje smo poduzeli" kako bi se poštivala srodna prava, kojima se osigurava naknada medijima za preuzimanje njihova sadržaja na tražilicama, objasnio je u priopćenju glavni direktor francuske podružnice Googlea, Sébastien Missoffe.

"Priznajemo srodna prava i ostajemo predani potpisivanju ugovora u Francuskoj" s urednicima tiskanih medija, dodao je. Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja nekoliko sudskih naloga izdanih u travnju prošle godine. Kazna je izrečena zbog toga što “korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja”, prenio je AFP. “Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo”, rekla je predsjednica francuske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Isabelle de Silva. U travnju 2019. Europska unija usvojila je direktivu koja jača provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu. Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu uporabe njihova sadržaja na internetskim platformama. Istodobno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale. Krajem srpnja 2019. na temelju te direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja također je naredila Googleu da "iznese ponudu naknade za korištenje njihova zaštićenog sadržaja" urednicima i novinskim agencijama, pod prijetnjom kazne koja bi mogla iznositi do 900.000 eura na dan. Google je u srijedu kazao da je poduzeo korake kako bi odgovorio na te zahtjeve. "Proširili smo našu ponudu na više od 1200 novinskih urednika, izmijenili neke aspekte naših ugovora i dijelimo podatke koji su od nas zatraženi kako bismo poštivali odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", rekao je Missoffe.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.