31.08.2021 09:36
ZAGREB, 30. kolovoza 2021. (Hina) - Fortenova grupa ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 318 milijuna kuna, za razliku od gubitka zabilježenog u istom razdoblju lani, priopćili su u ponedjeljak iz Fortenova grupe, nakon što su te rezultate predstavili imateljima depozitarnih potvrda.  
Grupa je ostvarila i rast konsolidiranog prihoda iz kontinuiranog poslovanja za 35 posto na 12 milijardi kuna. U priopćenju se pritom navodi da Grupa od 1. svibnja iskazuje rezultate konsolidirane s Mercatorom te posluje uz poboljšane uvjete u odnosu na prvo polugodište 2020. godine. EBITDA je za prvih šest mjeseci 2021. porasla  za 14 posto, a na kraju prvog polugodišta ove godine Grupa je osim toga imala 1,8 milijardi kuna novčanih sredstava na svojim računima.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško istaknuo je da s konsolidiranim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 milijardi kuna te prilagođenom konsolidiranom EBITDA-om u iznosu od 1,1 milijarde kuna s ponosom može reći da je iza Grupe najbolje prvo polugodište ikada, ne samo u rezultatskom smislu, nego i zbog uspješnog zaključenja nekoliko velikih projekata koji su je postavili na put jačanja profitabilnosti. "Prije svega to je poslovna integracija Mercatora i njegova konsolidacija u naše financijske izvještaje od 1. svibnja 2021. S obzirom na izvrsnu turističku sezonu, Grupa nastavlja snažno poslovati u trećem kvartalu, a to će – zajedno sa sinergijama koje ostvarujemo u maloprodaji te očekivanim zaključenjem prodaje grupe 'Zamrznute hrane' kompaniji Nomad Foods – značiti da će se financijska pozicija Fortenova grupe i dalje poboljšavati“, istaknuo je Peruško. Kad je riječ o nekonsolidiranim rezultatima temeljnih djelatnosti koji se odnose na 21 kompaniju u poslovnim područjima "Maloprodaja", "Prehrana" i "Poljoprivreda" Fortenova grupe, ukupni ostvareni neto prihod od prodaje bio je 2,4 posto veći, EBITDA je uvećana za 12,5 posto, dok je EBIT bio veći za 39,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad se uključi Mercator na jednakoj osnovi. 

Pritom je "Prehrana" ostvarila najveće poboljšanje rezultata u usporedbi s prošlom godinom, s 12,5 posto većim neto prihodom od prodaje, porastom EBITDA-e od 23,6 posto i povećanjem EBIT-a od 40,1 posto u prvih pola godine, nakon što su rezultati u prvih šest mjeseci 2020. godine, navodi se,  bili pod utjecajem covida-19 te nakon što je na tržište u 2021. lansirano nekoliko inovativnih proizvoda. Isto tako, ističe se da je poslovno područje maloprodaje, uključujući Mercator, ostvarilo rast prihoda od 1,2 posto, EBITDA je narasla za 10,9 posto, a EBIT za 65,9 posto. Ta su poboljšanja, objašnjavaju, rezultat sinergija, boljih općih uvjeta trgovanja te toga što se segment veleprodaje u Konzumu počeo snažno oporavljati nakon popuštanja mjera vezanih za pandemiju i otvaranja HORECA kanala. Uslijed velikog pada prodajnih cijena svinjskog mesa u odnosu na prvo polugodište 2020. godine, Poslovno područje poljoprivrede zabilježilo je pad prihoda od 12,5 posto, što je rezultiralo i smanjenjem EBITDA-e od 19 milijuna kuna i EBIT-a od 21 milijun kuna, navodi se u priopćenju.

Izvršni direktor za financije Fortenova grupe James Pearson navodi da se u prvih šest mjeseci 2021. godine Fortenova grupa fokusirala  na tržišnu realizaciju, ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju i dovršenje niza ključnih projekata. "Taj se fokus na ostvarivanje zadanih ciljeva jasno ogleda u poboljšanju operativnih rezultata, u tome što prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane napreduje u potpunosti prema planu, u refinanciranju duga Mercatora uz to što je 89,73 posto njegovih dionica preneseno na Fortenova grupu i njegova integracija u Poslovnu grupu maloprodaje teče vrlo uspješno, kao i u tome da je zaključeno nekoliko transakcija prodaje netemeljnih djelatnosti, čime je omogućeno daljnje fokusiranje na temeljna poslovna područja“, istaknuo je Pearson te zaključio da je za Grupu ovo bilo vrlo pozitivno polugodište.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.