31.08.2021 09:35
PARIZ, 30. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Gospodarska aktivnost u većini velikih gospodarstava još je uvijek slabija no što je bila prije pandemije unatoč ubrzanju rasta u drugom tromjesečju, objavila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 
Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) zemalja članica OECD-a ostao je 0,7 posto slabiji u odnosu na razine na kraju 2019. godine, netom prije no što je proglašena pandemija koronavirusa, objavio je OECD u najnovijem izvješću. Zadržao se tako ispod pretpandemijskih razina unatoč 1,6-postotnom rastu u skupini sedam najvećih svjetskih gospodarstava (G7) u drugom tromjesečju, znatno bržem nego u prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,4 posto. Iz OECD-a ukazuju na znatne razlike u skupini „sedam najvećih”, kako ih nazivaju u OECD-u, pri čemu je najbrže u razdoblju od travnja do lipnja poraslo britansko gospodarsvo, po stopi od gotovo pet posto. Usporedbe radi, u prva tri mjeseca palo je gotovo dva posto.

Njemačko i američko gospodarstvo poraslo je za 1,6 posto, dok je Kanada jedina iz skupine G7 zabilježila pad, pokazalo je OECD-ovo izvješće. Francuska i Japan ostvarili su pak slabašan rast gospodarske aktivnosti, od 0,9 odnosno 0,3 posto. Promatrano u usporedbi s razdobljem prije pandemije, najlošije stoji britanski BDP, koji je, unatoč oporavku, krajem lipnja ostao u minusu od 4,4 posto. Slijedi Italija, čije je gospodarstvo u minusu od 3,8 posto u odnosu na pretpandemijske razine. Nasuprot njima, najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, vratilo se razinama prije pandemije, navodi se u izvješću.

Premda se očekuje da će globalni BDP ove godine snažno porasti, i Svjetska banka i OECD predviđaju da će rast biti „neujednačen”, ukazujući na zaostajanje manje bogatih i gospodarstava ovisnih o turizmu. Iz OECD-a su prije tri tjedna upozorili da zbog "kontinuirane neizvjesnosti" koju stvara pandemija najveća gospodarstva u idućim mjesecima u najmanju ruku mogu očekivati „umjereni rast” aktivnosti.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.