30.08.2021 10:33
INDEKSI
LONDON, 30. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, pa se STOXX 600 indeks primaknuo rekordnoj razini, a ulagače je ohrabrila poruka američkog Feda da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, pa se primaknuo najvišoj razini u povijesti. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.148 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 15.854 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 6.679 bodova. Ulagače je ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i Nasdaqa, nakon što predsjednik američke središnje banke Jerome Powell nije dao jasnu sliku kada bi Fed mogao početi smanjivati kupnju obveznica ili podizati kamatne stope. Investitori procjenjuju da će Fed na zasjedanju u drugoj polovici rujna najaviti smanjivanje kupnje obveznica, a podizanje kamatnih stopa još će pričekati. Powell je u petak poručio da se inflacija u SAD-u kreće oko 2 posto, što je jedan od dva cilja središnje banke, ali da ima još mnogo prostora za ostvarenje drugog cilja - potpune zaposlenosti. Doduše, već dulje vrijeme broj zaposlenih raste, no još se nije vratio na razine od prije koronakrize. Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari kažu da bi sporiji rast zapošljavanja nego što se očekuje otvorio pitanje o tempu oporavka gospodarstva, ali bi i naveo američku središnju banku da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku. S druge strane, „snažni pokazatelji s tržišta rada mogli bi potaknuti raspravu o smanjivanju poticaja Feda u rujnu”, piše Rodrigo Catril, strateg u tvrtki NAB, u osvrtu na situaciju na tržištima. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,65 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 27.789 bodova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.