27.08.2021 09:44
KOD
NEW YORK, 26. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova TSMC podići će cijene čipova 10 do 20 posto, izvijestio je u četvrtak američki poslovni list Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na upućene izvore.
Najveći proizvođač čipova u svijetu planira podići cijene najsofisticiranijih čipova oko 10 posto dok će oni standardni, koje koriste klijenti poput proizvođača automobila, poskupjeti oko 20 posto, piše list. Više cijene stupit će na snagu u većini slučajeva krajem ove ili iduće godine, izvijestio je WSJ, što bi trebalo značiti veće cijene i za kupce elektroničkih uređaja. TSMC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira WSJ-ovo izvješće. Nestašica poluvodičkih čipova koči industriju širom svijeta pa su proizvođači automobila smanjili proizvodnju a proizvođači elektroničkih uređaja teško drže korak sa snažnom potražnjom za telefonima, televizorima i igraćim konzolama, koju je potaknula pandemija covida 19.

Tajvanska kompanija objavila je u srpnju da će nestašica čipova za automobile postupno biti ublažena u trećem tromjesečju pa će njezini klijenti lakše disati, dodavši ipak da bi tijesni proizvodni kapaciteti mogli zadavati probleme i u idućoj godini. Tajvan ulaže maksimaln napore kako bi riješio problem globalne nestašice poluvodiča, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva Wang Mei-hua nakon razgovora s novoimenovanim de facto američkim veleposlanikom u Taipeiju.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.