24.08.2021 09:58
MOSKVA, 23. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Čelnik ruskog naftnog diva Rosnefta upozorio je Kremlj da bi porez na ugljik, kakav planira uvesti Europska unija, mogao nanijeti ruskom gospodarstvu daleko veću štetu nego sankcije, izvijestio je u ponedjeljak ruski list Kommersant. 
Europska komisija najavila je da će 2026. uvesti porez na proizvode iz uvoza čija proizvodnja zagađuje okoliš, poput čelika. Porez bi plaćali uvoznici, a Moskva procjenjuje da bi obuhvatio uvoz željezne rude, aluminijskih cijevi, struje i cementa iz Rusije u vrijednosti 7,6 milijardi dolara. U konačnici popisu će biti dodani i nafta, plin i ugljen, utvrdila je Moskva. Čelnik Rosnefta upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi uvođenje takvog poreza u EU a potom možda i u drugim zemljama moglo nanijeti "neusporedivo veću štetu gospodarstvu nego nezakonite sankcije uvedene Rusiji i ruskim kompanijama", piše ruski list. Pismo je datirano 30. lipnja, navodi Kommersant.

Zapad je Rusiji uveo sankcije zbog pripojenja Krimskog poluotoka 2014. godine, podsjeća Reuters.  Sečin je u pismu sugerirao predsjedniku Putinu da Rusiju pokuša uvrstiti na popis zemalja koje će biti oslobođene plaćanja novog poreza zbog kapaciteta za apsorpciju stakleničkih plinova, navodi Kommersant. Predložio je prema pisanju ruskog lista da se ishodi međunarodno priznanje apsorpcijskih kapaciteta ruskih šuma i potpore projektima sekvestracije ugljika. Predložio je i da se razvije sustav kako bi se ishodilo međunarodno priznanje jedinica ugljika utvrđenih ruskom metodologijom, navodi Kommersant. Reuters ističe da nije mogao dobiti potvrdu informacija navedenih u izvješću, dodavši i da u Rosneftu nisu odmah odgovorili na upit da je komentiraju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.