23.08.2021 10:23
INDEKSI
LONDON, 23. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u ponedjeljak su najvažniji indeksi ojačali, prateći oporavak azijskih tržišta nakon oštre prošlotjedne korekcije na globalnim burzama izazvane zabrinutostima oko usporavanja gospodarskog rasta. 
Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,6 posto, nakon što se prošlog tjedna spustio s rekordnih razina, izgubivši na vrijednosti 1,5 posto. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,18 posto, na 15.837 bodova, londonski Ftse indeks za 0,4 posto, na 7.116 bodova, a pariški CAC za 0,56 posto, na 6.663 boda. Najviše je porastao automobilski sektor, za 1,5 posto, no svi dionički sektori su danas na dobitku, kao i svi regionalni indeksi. Cijene dionica oporavljaju se nakon prošlotjedne najoštrije korekcije od veljače, koju su izazvali strahovi od usporavanja gospodarskog oporavka zbog četvrtog vala pandemije covida-19 i skorašnjeg globalnog zaoštravanja monetarnih politika.

Među najvećim pojedinačnim dobitnicama dionica je britanskog lanca supermarketa Sainsbury, koja je poskupjela 6,6 posto, nakon medijskih izvješća da oko nje obilaze private equty kompanije te da je moguća objava ponude za njegovo preuzimanje vrijedna 9,53 milijardi dolara. Od važnijih objava, britanska tvrtka za upravljanje imovinom Janus Henderson objavila je procjenu da će ove godine globalna isplata dividendi dosegnuti 1.390 milijardi dolara, što je nadomak ukupnom iznosu dividendi koje su se isplaćivale prije pandemije. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.