19.08.2021 10:33
NOVAC
LUXEMBOURG, 18. kolovoza 2021. (Hina) - Inflacija u EU dosegnula je u srpnju najvišu razinu u gotovo devet godina, potaknuta poskupljenjem energenata, a u Hrvatskoj rast potrošačkih cijena premašio je prosjek Unije i dosegnuo najvišu razinu od ulaska u članstvo, izvijestio je Eurostat.
Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u srpnju na razini EU-a na 2,5 posto, najvišu razinu od listopada 2012. godine, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u srijedu. U lipnju iznosila je 2,2 posto, a u srpnju 2020. godine 0,9 posto. U srpnju prošle godine iznosila je 0,9 posto. U eurozoni cijene su u srpnju porasle 2,2 posto, najsnažnije od srpnja 2018. godine. U lipnju uvećane su na godišnjoj razini 1,9 posto, a u prošlogodišnjem srpnju 0,4 posto.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute u srpnju imale cijene energenata, od 1,34 postotna boda, očitujući 14,3-postotno poskupljenje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najskromniji udio imale su cijene industrijskih dobara, od 0,17 postotnih bodova.

Hrvatska u društvu Cipra i Češke

Među zemljama EU-a najsnažnije su u srpnju na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Estoniji, za 4,9 posto. Slijede Poljska i Mađarska s rastom cijena za 4,7 posto. Hrvatska se svrstala uz Cipar i Češku s rastom potrošačkih cijena mjerenih HICP-om u srpnju za 2,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnijim od srpnja 2013. kada je postala članicom EU-a. U lipnju stopa inflacije iznosila je u Hrvatskoj 2,2 posto dok su u prošlogodišnjem srpnju cijene bile pale za 0,6 posto. Najskromniji rast cijena među zemljama EU-a bilježila je u srpnju Malta, od 0,3 posto.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.