19.08.2021 10:27
BERLIN, 18. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovina robom snažno se oporavila ove godine, ali posustajanje izvoznih narudžbi signalizira da bi njezin rast od sredine godine mogao usporiti, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO). 
Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najvišu razinu otkada je WTO u srpnju 2016. godine počeo objavljivati izvješća. Rast odražava snažan rast razmjene, ali i duboki šok koji je u prošloj godini izazvala pandemija koronavirusa, ističe WTO. Sve sastavnice barometra bile su iznad trenda, a najsnažnije su porasli indeksi kontejnerskog i zračnog prijevoza tereta i trgovine sirovinama. Porastao je i indeks trgovine automobilskim proizvodima, unatoč smanjenoj proizvodnji i prodaji u pojedinim zemljama zbog nestašice poluvodiča, koja se očitovala i u blagom padu trgovine elektroničkim komponentama.

Pad indeksa novih izvoznih narudžbi signalizira pak da će tempo oporavka vjerojatno usporiti, upozoravaju iz WTO-a. Obujam globalne robne razmjene poskočio je u prvom tromjesečju 5,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije u nešto više od devet godina, a vrijednost barometra signalizira da će rast u drugom tromjesečju biti još snažniji, ističe WTO. Od sredine godine tempo oporavka trebao bi usporiti, preciziraju, upozorivši i da bi razmjenu mogli ograničiti poremećaji u lancima nabave, poput nestašice poluvodiča. Dodaju i da je vrijednost najnovijeg barometra u skladu s procjenom iz ožujka da bi svjetska robna trgovina ove godine trebala porasti osam posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.