18.08.2021 11:26
WIESBADEN, 18. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Knjige narudžbi u njemačkoj industriji dosegnule su u lipnju najvišu razinu otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke zbog pojačane potražnje i problema u nabavi sirovina i dijelova, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.
Cjenovno prilagođena vrijednost knjiga narudžbi u industriji porasla je u lipnju za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši najvišu razinu od 2015. godine kada je Destatis počeo objavljivati taj podatak. Njihova vrijednost raste kontinuirano od prošlogodišnjeg lipnja, utvrdio je statistički ured. Gomilanje narudžbi rezultat je pojačane potražnje i problema u nabavi sirovina i dijelova koje je izazvala pandemija koronavirusa, tumači Destatis. Nerealizirane domaće narudžbe poskočile su u lipnju 4,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, a inozemne 2,2 posto. Usporedba s veljačom prošle godine, razdobljem neposredno uoči uvođenja strogih mjera suzbijanja koronavirusa, pokazuje rast knjiga narudžbi za 17,0 posto, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima. Industriji u cjelini trebalo bi sedam mjeseci da proizvede svu naručenu robu, ako se isključe nove narudžbe, izračunao je statistički ured. Najviše vremena trebalo bi proizvođačima investicijskih dobara, gotovo deset mjeseci.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.