17.08.2021 10:38
dionice
SINGAPUR, 17. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama većina indeksa u utorak je bila u minusu uslijed kaotičnih zbivanja u Afganistanu, a na udaru prodaja bile su dionice kineskih tehnoloških kompanija jer Kina uvodi strožu regulaciju tog sektora. 
MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,88 posto. Tokijski Nikkei, pak, bio je u blagom minusu od 0,1 posto. Najveće gubitke pretrpjele su kineske burze - šangajski indeks je u minusu 1,3 posto, hongkonški za 1,4 posto i shenzhenski za 0,5 posto. Njihov pad pod utjecajem je gubitaka u  tehnološkom sektoru - dionica Tenceta pojeftinila je 3,7 posto, Alibabe 2,77 posto, a JD.coma 3,26 posto.

Tehnološki sektor, naime, našao se na udaru prodaja nakon što je kineski tržišni regulator objavio prijedlog novih propisa s ciljem sprječavanja nepoštene konkurencije na internetu. Pravila kineskog državnog ureda za tržišnu regulaciju propisuju da operateri internetskih stranica ne smiju davati lažne informacije o broju klikova na sadržaj kao ni skrivati negativne recenzije a promovirati samo pozitivne. Nadalje, internetske platforme ne smiju koristiti podatke, algoritme i ostala tehnička sredstva da utječu na korisnikov izbor ili druge načine na koje bi preusmjeravale korisnika na vlastite usluge ili websiteove dok pregledavaju druge stranice. Ne poštuje li operater ta pravila, državni ured može angažirati institucije za reviziju podataka. Ta pravila su u javnoj raspravi koja će trajati do sredine rujna. Time se nastavlja stroža regulacija tehnoloških kopanija u Kini, nakon što su tamošnje vlasti ranije ove godine postrožile propise vezane za zaštitu tržišne utakmice i konkurenciju u internetskom sektoru. Investitori u Aziji pate i najnovija zbivanja u Afganistanu. "Trgovci su dobili pozitivni poticaj s Wall Streeta no pozorno prate zbivanja u Afganistanu", kaže Anderson Alves iz investicijskog društva ActivTrades. Iako je tamošnje gospodarstvo sićušno, svi su iznenađeni brzim kolapsom tamošnje vlade, dok tisuće ljudi pokušavaju pobjeći iz zemlje nakon što su talibani ušli u Kabul.

Tržište je i pod pritiskom niza kineskih makroekonomskih pokazatelja za srpanj, koji su objavljeni u ponedjeljak a svi su ispod očekivanja analitičara, pa se investitori pribojavaju usporavanje rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. "Politika nulte tolerancije prema covidu koju provodi službeni Peking sadrži u sebi rizik agresivnih mjera koji bi mogle oslabiti gospodarski oporavak", smatra Yeap Jun Rong, analitičar u IG-u. U takvim je uvjetima na američkom tržištu nafte barel je u utorak pojeftinio 0,13 posto, na 67,2 dolara, a u Londonu za 0,17 posto, na 69,39 dolara. Na deviznim tržištima, pak, dolarov indeks blago je ojačao prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, i to za 0,1 posto, na 92,72 boda.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.