17.08.2021 10:36
LONDON, 17. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica potonule su u utorak prijepodne na najnižu razinu u zadnjih tjedan dana pod utjecajem rasta broja zaraženih covidom-19 u Aziji i u ostatku svijeta, što je probudilo strahove od usporavanja globalnog gospodarskog rasta.
Paneuropski Stoxx 600 indeks spustio se do 10,00 sati 0,25 posto, na 472,26 bodova, čime je oslabio drugi dan zaredom i tako prekinuo 10-dnevni pozitivni niz, najdulje razdoblje rasta u zadnjih više od desetljeća. Istodobno, londonski Ftse indeks oslabio je  0,04 posto, na 7.151 bod, frankfurtski DAX za 0,33 posto, na 15.873 boda, a pariški CAC za 0,37 posto, na 6.813 bodova. Stroža pravila kojima Kina regulira internetske kompanije, zatvaranje Novog Zelanda i ograničenja kretanja u nekoliko azijskih država zbog širenja pandemije čine investitore nervoznima u pogledu nastavka gospodarskog oporavka. Također, investitori prate zbivanja u Afganistanu, nakon jučerašnjeg kolapsa afganistanske vlade i kaosa u Kabulu, iz kojeg tisuće ljudi čeka na izlazak iz zemlje.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice senzitivne na izmjene gospodarskih ciklusa, poput naftnih, automobilskih, bankarskih, turističkih i maloprodajnih. Averziju investitora prema riziku ponešto je ublažio najnoviji podatak iz Britanije i rastu broja novozaposlenih u srpnju za 182.000, što je blizu predpandemijskih razina i rezultat gospodarskog oporavka nakon višemjesečnog 'lockdowna' zbog koronavirusa.U međuvremenu, najnovije istraživanje Bank of America, provedeno u kolovozu na europskom kontinentu, pokazuje da manje od polovine ispitanih fond menadžera očekuje daljnji oporavak europskog gospodarstva u idućih 12 mjeseci, što je njihov najmanji udjel još od lanjskog lipnja. Slabija očekivanja gospodarskog rasta posljedica su rasta broja zaraženih covidom i jačanje inflatornih rizika te zaoštravanja monetarne politike. Kao rezultat toga, 23 posto investitora povećava iznos gotovine koji drži, što je najveći postotak njih u zadnjih godinu dana. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je pao 0,36 posto, na 27.424 boda.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.