16.08.2021 10:30
ZAGREB, 16. kolovoza 2021. (Hina) - Bruto međunarodne pričuve krajem lipnja ove godine dosegnule su 21,5 milijardi eura, što je za 4,2 milijarde eura ili 24,4 posto više nego prije godinu dana, a njihov iznos nastavio je rasti i proteklih tjedana.

U odnosu na svibanj međunarodne pričuve bile su krajem lipnja za 453 milijuna eura ili 2,1 posto više, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB). U odnosu na kraj 2020., pak, bruto međunarodne pričuve porasle su za 2,6 milijardi erua ili 13,7 posto.

Iz središnje banke navode da je povećanje uglavnom bilo rezultat otkupa deviza od banaka i države. Rast pričuva nastavio se i proteklih tjedana te se prema posljednjim tjednim podacma središnje banke na dan 6. kolovoza one premašile 22,36 milijardi eura.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ocjenjuju da su takve međunarodne pričuve dostatne za nesmetano vođenje monetrne politike. "Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske  - odnos pričuva prema uvozu robe i usluga, prema kratkoročnom dugom prema preostalom dospijeću te monetarnim agregatima - upućuju i dalje na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike", navode iz RBA u najnvoijem Daily Newsu.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.