12.08.2021 08:00
ZAGREB, 11. kolovoza 2021. (Hina) - Erste Plavi mirovinski fondovi su od Dogus Croatia i nizozemskog Maritimusa kupili 89,60 posto hotelske tvrtke Villa Dubrovnik te najavili da će u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, Erste plavi mirovinski fondovi su s Dogus Croatia te društvom Martimus B.V., koje je osnovano u Nizozemskoj, dana 10. kolovoza sklopili "Share sale and purchase agreement", sukladno kojemu stječu ukupno 743.685 redovnih dionica odnosno 89,60 posto dionica hotelijersko-turističke tvrtke Villa Dubrovnik

Kako su time Erste plavi mirovinski fondovi neposredno stekli dionice Ville Dubrovnik koje prelaze prag od 25 posto dionica, za njih je sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje dubrovačke tvrtke. Ponuditelji će, u roku propisanom odredbama Zakona, objaviti ponudu za preuzimanje Ville Dubrovnik, a po odobrenju objavljivanja ponude za preuzimanje od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), navodi se u objavi na Burzi, u kojoj se ne navodi vrijednost transakcije.

Dionice Ville Dubrovnik su u drugoj polovici lipnja ove godine uvrštene na Zagrebačku burzu. Temeljni kapital te hotelsko-turističke tvrtke iznosi nešto više od 83 milijuna kuna, a podijeljen je na 830.019 redovnih dionica, nominalne vrijednost 100 kuna. Po zadnjim podatcima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), nizozemski Martimus B.V. je držao 51 posto dionica Vile Dubrovnik, a Dogus Croatia 38,60 posto. Manji vlasnički udio ima i država, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju drži 6,13 posto, a preostalih nešto više od četiri posto dionica imaju mali dioničari. Po podatcima iz današnje objave, u kupnji 89,60 posto dionica Ville Dubrovnik sudjeluje nekoliko Erste Plavi obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Tako je sklapanjem ugovora s Dogus Croatia i Maritimusom najveći udio u Villi Dubrovnik od 85,78 stekao Erste Plavi obvezni mirovinski fond kategorije B, dok su manje udjele stekli - Erste plavi obvezni mirovinski fond kategorije AErste Plavi Expert - dobrovoljni mirovinski fond; Zatvoreni dobrovoljni cestarski mirovinski fondErste zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, Nestle zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond; Policijski zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond te Pošta zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.