11.08.2021 08:40
Volkswagen
STUTTGART, 10. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Njemački Porsche Automobil Holding, vlasnik većinskog udjela u grupi Volkswagen, izvijestio je u utorak da je prvu polovinu godine zaključio s dobiti zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima automobilskog diva.

Porsche Automobil Holding poslovao je u prvoj polovini godine s dobiti nakon poreza od 2,46 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju zabilježio je gubitak od 329 milijuna eura.Kompanija navodi da je dobit najvećim dijelom rezultat dobrih Volkswagenovih rezultata u ovoj godini. Holding je vlasnik 53,3 posto udjela u VW-u, a ulaže i u druge kompanije u automobilskom sektoru i pruža financijske i inženjerske usluge. Odjel inteligentnih sustava transporta smanjio je u prvoj polovini godine gubitak nakon poreza na tri milijuna eura, s prošlogodišnjih 11 milijuna eura. Prihod mu je porastao s 50 na 53 milijuna eura. 

Uprava holdinga potvrdila je da ove godine očekuje dobit nakon poreza u rasponu od 3,4 do 4,9 milijardi eura. Prognoza je podignuta nakon ažuriranih procjena Volkswagena. Neto likvidnost trebala bi na kraju godine iznositi od 400 do 900 milijuna eura.Kompanija upozorava da "pouzdanost" prognoza "ograničava" neizvjesnost koju stvara covid 19, nestašica poluvodiča i potencijalni drugi izvanredni faktori, poput troškova skandala s VW-ovim krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila. 

Napominju i da bi novi proizvođač hiperautomobila Bugatti-Rimac, zajednički projekt hrvatskih Rimac Automobila i grupe Volkswagen, trebao biti osnovan u četvrtom tromjesečju ove godine sa sjedištem u Zagrebu, pod uvjetom da kompanije ishode potrebne regulatorne dozvole.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.