09.08.2021 10:45
laptop
ZAGREB, 9. kolovoza 2021. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuju se tek blage oscilacije Crobexa uz skroman promet, jer je sezona godišnjih odmora na vrhuncu i nema važnijih korporativnih vijesti, dok bi u fokusu investitora mogle biti turističke dionice.
Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.Crobex indeks prošli je tjedan ojačao 0,59 posto, na 1,959 bodova, a Crobex10 za 0,63 posto, na 1.205 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, koji je porastao 1,7 posto, dok je najviše pao građevinski, za 2,6 posto. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 20 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna manje nego tjedan dana ranije, no i tjedan je bio skraćeni zbog praznika u četvrtak"

Prošli tjedan vladalo je pozitivno ozračje, pri čemu su u fokusu prije svega bile turističke dionice s obzirom na dosadašnji tijek sezone. Ionako skromna likvidnost u tjednu ranije, protekloga tjedna dodatno je oslabila, pa je prosječno dnevno protrgovano oko 5 milijuna kuna. Vjerojatno je na to utjecao praznik u četvrtak i njegovo spajanje s vikendom", kaže Magdalena Bašić, starija analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. U ovome tjednu Bašić ne očekuje veće oscilacije indeksa, s obzirom da je sezona godišnjih odmora te da nedostaje važnijih korportivnih vijesti koje bi potaknule tržište. "U fokusu investitora vjerojatno će i biti turističke dionice i daljnji tijek sezone, a pratit će se i vijesti o širenju delta soja koronavirusa", rekla je Bašić.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HPB-a, s nešto više od tri milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 5,4 posto, na 585 kuna. Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 2,34 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,83 posto, na 29,8 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 3,33 posto, na 406 kuna. Najveća dobitnica bila je dionica Instituta IGH, sa skokom cijene za 13 posto, na 113 kune. S druge strane, najviše je pala cijena dionice Varteksa, za 12,5 posto, na 94 kune.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se sa 59 dionica, pri čemu je cijena njih 25 porasla, 21 pala, a 13 stagnirala. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 35.208 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,9 posto, na 4.436 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.835 bodova.

"Cijene dionica na globalnim burzama dosegnule su nove rekordne razine, zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima kompanija i dobrim makroekonomskim pokazateljima, pa su vijesti o širenju delta soja virusa pale u drugi plan", navodi Bašić .I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je STOXX 600 skočio više od 1,5 posto i dosegnuo rekordnu razinu.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.