09.08.2021 10:30
LONDON, 9. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama najvažniji indeksi blago su pali, jer investitorima nedostaje jasnih smjernica nakon što je završila sezona objave kvartalnih rezultata kompanija, dok su se pod pritiskom našle dionice proizvođača sirovina zbog pada cijena strateških roba.
Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati stagnirao je na 470 bodova, rekordnoj razini koju je dosegnuo prošloga tjedna zahvaljujući solidnim zaradama kompanija u drugom tromjesečju. Frankfurtski DAX istodobno je oslabio 0,11 posto, na 15.744 bodova, a pariški CAC za 0,04 posto, na 6.814 bodova. Londonski Ftse indeks, pak, bio je u minusu 0,23 posto, na 7.106 bodova, ponajviše pod utjecajem pada cijena na robnim tržištima, osobito nafte.

Naime, cijene dionica velikih naftnih kompanija Royal Dutch Shella, BP-a i TotalEnergiesa kliznule su naniže nakon što je cijena barela na svjetskim tržištima pala za više od dva posto uslijed zabrinutosti od širenja delta varijante koronavirusa i Aziji i mogućeg smanjenja potražnje za energentima zbog ograničenja putovanja. Pad cijena nafte nastavio se nakon prošlotjednog njihovog potonuća za više od 6 posto. A zbog pada cijena metala, spustile su se i cijene dionica velikih rudarskih kompanija Rio Tinta, BHP Groupa i Glencorea.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu ključnih podatka o inflaciji u SAD-u, što bi moglo odrediti smjer monetarne politike u SAD-u. U srijedu će biti objavljen podatak o potrošačkim cijenama, a u četvrtak o proizvođačkim.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.