06.08.2021 10:25
ZAGREB, 6. kolovoza 2021. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je da poslovnim subjektima koji ostvaruju najmanje 10 posto prihoda od izvoza omogućuje odobrenje kredita za obrtna sredstva na rok otplate do tri godine uz kamatnu stopu 0,8 posto bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.
Nove pogodnosti po programu kreditiranja "Obrtna sredstva“ uvedene su, kako su naveli iz HBOR-a, u cilju osiguranja snažnije podrške izvoznicima putem povoljnijih uvjeta kreditiranja, prvenstveno tekućeg poslovanja te financiranja podmirenja kratkoročnih obveza.Izvoznici, koji su po tom programu definirani kao poslovni subjekti koji su ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza u posljednjoj godini za koju su dostupna financijska izvješća, od sada mogu financirati svoja obrtna sredstva po kamatnoj stopi od 0,8 posto na rok otplate do 3 godine bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.Izravno kreditiranje izvoznika omogućeno je za iznose 10 milijuna kuna ili više, a za niže iznose kredita izvoznici mogu podnijeti zahtjev za kreditiranje po istim uvjetima putem 11 poslovnih banaka, navode iz HBOR-a.

Za ostale subjekte i dalje su na snazi postojeći uvjeti tog programa - kreditiranje uz kamatnu stopu od 2 posto godišnje za rok otplate do 1 godine, odnosno 3,5 posto za rok otplate do 6 godina. Krediti se odobravaju putem poslovnih banaka, a zahtjev za kredit u iznosu višem od 37 milijuna kuna može se podnijeti i izravno HBOR-u.Obrtna sredstva za oporavak od potresa uz kamatnu stopu od 0,3 postoIz HBOR-a ističu i kako je poslovnim subjektima kojima su potrebna sredstva za oporavak od posljedica potresa i/ili gospodarski razvitak Sisačko-moslavačke županije omogućeno kreditiranje obrtnih sredstava po kamatnoj stopi od 0,3 posto na rok otplate do 6 godina, bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita.

Ti subjekti zahtjev za kredit za obrtna sredstva u iznosu višem od 100 tisuća eura mogu podnijeti izravno HBOR-u, a HBOR izravno ili putem poslovnih banaka kreditira investicije na tom području uz kamatnu stopu od 0,8 posto također bez navedenih naknada. HBOR u okviru Mjera covid-19 odobrio 2 mlrd kuna kreditaIz HBOR-a napominju kako su do sada, u okviru Mjera covid-19 odobrili 2 milijarde kuna kredita za obrtna sredstva, što čini gotovo 40 posto ukupno odobrenih kredita koje su sve banke u Hrvatskoj odobrile poduzetnicima u okviru Mjera covid-19.

Dodatno, radi poticanja banaka na kreditiranje poduzetnika, HBOR je u okviru Mjera covid-19 uveo i nove načine osiguranja kredita i izdavanja jamstava kojima preuzima i do 100 posto rizika povrata odobrenih kredita.Uz takvo HBOR-ovo osiguranje, banke su do sada poduzetnicima odobrile više od 2,2 milijarde kuna kredita. Naime, u okviru programa "Obrtna sredstva“ provodi se i privremena Mjera covid-19 kojom su uvedeni posebni uvjeti za kreditiranje poduzetnika koji imaju covid score.Krediti se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika te izravno za iznose kredita iznad 37 milijuna kuna.

Dodatno, izravno odobrenje omogućeno je izvoznicima i njihovim dobavljačima, kao i poslovnim subjektima koji ostvaruju prihode od turizma za kredite iznosa 1,5 milijuna kuna ili više, uz kamatnu stopu već od 0 posto za prve tri godine otplate, odnosno od 1,5 posto u 4. i 5. godini otplate.Te kamatne stope primjenjuju se i na HBOR-ov udio pri odobrenju kredita u suradnji s poslovnim bankama.

Iz HBOR-a u priopćenju podsjećaju i da za odobrenje izravnih kredita HBOR-a poslovni subjekti mogu koristiti jamstva u okviru Pan-europskog jamstvenog fonda (EGF), zahvaljujući kojima krediti mogu biti odobreni samo uz mjenice i zadužnice.Ta se pogodnost, kako navode, može koristiti za HBOR-ove kredite za obrtna sredstva kao i za investicijske kredite čija se kamatna stopa kreće već od 1,3 posto.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.