06.08.2021 10:32
nafta
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 6. kolovoza 2021. (Hina) - Mađarska naftna i plinska kompanija MOL u prvom polugodištu ostvarila je čistu CCS EBITDA od 1,56 milijardi dolara, što je 60 posto više nego godinu dana ranije, izvijestili su iz te kompanije u petak.

Samo u drugom tromjesečju ta je dobit dosegnula 893 milijuna dolara, što je 153 posto više nego u drugom tromjesečju 2020. godine. Kompanija je tako ostvarila najveću dobit u svojoj povijesti. Kako se ističe u priopćenju, rezultat je to jačeg makroekonomskog učinka nafte, rekordno visokih petrokemijskih marži i ublažavanja ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa, što je dovelo do naknadnog pozitivnog učinka na obujam prodaje. 

Snažna EBITDA u drugom tromjesečju omogućila je MOL Grupi povećanje procjene za cijelu 2021. pa sada očekuje da će ostvariti čistu CCS EBITDA od „oko 3 milijarde američkih dolara“ nasuprot ranije procijenjenih „oko 2,3 milijarde američkih dolara“. Neto prodajni prihodi u prvom su polugodištu iznosili 8,56 milijardi dolara, što je za 37 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. 

„Naš otporni integrirani poslovni model ne samo da je uspio uspješno prebroditi izazove koje je pred nas postavio koronavirus, već je iskoristio i trenutno odličan robni ciklus. To znači da smo tijekom drugog tromjesečja zabilježili 893 milijuna američkih dolara čiste CCS EBITDA-e i da ažuriramo svoje smjernice za cijelu godinu na oko 3 milijarde američkih dolara, s prvotne 2,3 milijarde američkih dolara. Gledajući u budućnost mogu reći da sam jako zadovoljan napretkom koji ostvarujemo na ključnim projektima i ostvarenju strateških planova na putu prema 2030. i dalje“, izjavio je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.