03.08.2021 09:30
ZAGREB, 3. kolovoza 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija nema značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače u ovo vrijeme godišnjih odmora.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,05 posto, na 1.949 bodova, a Crobex10 za 0,28 posto, na 1.201 bod.Među sektorskim indeksima, najviše je porastao turistički, za 1,58 posto, dok je najviše pao industrijski, za 2,94 posto.Redovni promet dionicama dosegnuo je 8 milijuna kuna, što je za pola milijuna više nego u petak.

„Tjedan je na Zagrebačkoj burzi započeo u blago pozitivnom tonu. Pozitivan sentiment investitora prevladao je tijekom jučerašnjeg dana prema dionicama kompanija iz turističkog sektora na krilima ohrabrujućih vijesti vezano za ostvarene fizičke pokazatelje u srpnju te prošlotjednih objava poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečje koji upućuju na zamjetan oporavak domaćeg turističkog sektora u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet, 1,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena porasla za 2,79 posto, na 29,5 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. Slijedila je dionica Končara EI, s prometom od 1,13 milijuna kuna, čija je cijena pala 0,66 posto, na 750 kuna. Milijunski promet ostvaren je još dionicom HPB-a, a cijena joj je pala 1,8 posto, na 545 kuna. Znatniji promet, gotovo 880 tisuća kuna, ostvaren je još i dionicom Atlantic grupe, čija je cijena stagnirala na 1.500 kuna.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Viktora Lenca, za 9 posto, na 9,1 kunu.Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 34 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, isto toliko pala, a šest stagnirala. „U nastavku tjedna očekujemo nastavak pozitivnog sentimenta na Zagrebačkoj burzi, uz zadržavanje dnevnog volumena trgovanja na postojećim razinama”, kaže Silvija Kranjec.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.