30.07.2021 10:53
ZAGREB, 29. srpnja 2021. (Hina) - Adris grupa u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 54 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 45,4 milijuna kuna u istom razdoblju lani, objavili su u četvrtak iz te tvrtke. 
Ukupni konsolidirani prihodi dosegnuli su 2,48 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci lani. Pritom je pihod od prodaje robe i usluga iznosio je 2,24 milijarde kuna i za 17 posto je veći. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 357 milijuna kuna, što predstavlja rast od 31 posto. U priopćenju se navodi kako je zbog nastavka pandemije koronavirusa i nadalje smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu Grupe. Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 283 milijuna kuna, što predstavlja rast od 138 posto u usporedbi s prošlom godinom, ali je to 49 posto prihoda iz 2019. godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 47 milijuna kuna, a EBIT minus 99 milijuna kuna. "Rezultati za srpanj te booking u ovom trenutku pokazuju da postoji znatan interes za dolaskom gostiju u nastavku glavne sezone i posezoni", navodi se u priopćenju. U turističkom dijelu Grupe, kako ističu iz Adrisa, pokrenute su brojne transformacijske inicijative u svim područjima - marketingu, prodaji, operacijama i potpornim funkcijama. Osobit je naglasak u području unaprjeđenja korisničkog iskustva, upravljanju prihodima upotrebom napredne analitike te daljnjem razvoju direktnih kanala prodaje. I u ovoj godini ulaže se u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima. Planirana ulaganja u ovoj godini iznose približno 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan, navodi se.

Croatia osiguranje - rast dobiti u prvom polugodištu

Croatia osiguranje je u prvom polugodištu ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 209 milijuna kuna, što predstavlja rast od dva posto. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1,68 milijardi kuna ili osam posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 1,99 milijardi kuna i za sedam posto je veća od prošlogodišnje. Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 28 posto, navodi se u priopćenju.

Cromaris ostvario 17 postotni rast količinske prodaje i 20 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvom polugodištu ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 33 milijuna kuna, što predstavlja rast od 23 posto, a neto dobit iznosi 7,9 milijuna kuna. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 272 milijuna kuna, što predstavlja rast od 16 posto. Cromaris je u prvom polugodištu ostvario prodaju od 5.520 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih šest mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 20 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske, Francuske i Poljske. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i 88 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda porasli su za 10 posto i trenutno čine 45 posto udjela u ukupnoj prodaji, navodi se u priopćenju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.