30.07.2021 10:49
ZAGREB, 29. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario konsolidirani neto prihod od 3,6 milijardi kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje rast za 3,4 posto, dok je pod utjecajem veće amortizacije neto dobit pala za 47,4 posto, na 165 milijuna kuna, podatci su iz financijskog izvješća koje je HT objavio u srijedu. 
Neto dobit nakon manjinskih udjela smanjila se za 148 milijuna kuna (47,4 posto), ponajprije pod utjecajem HT grupe u Hrvatskoj (136 milijuna kuna, odnosno 44 posto), uglavnom kao rezultat veće amortizacije, koja je djelomično neutralizirana većom EBITDA-om i manjim oporezivanjem, objašnjava se u izvješću koje je HT objavio na Zagrebačkoj burzi. "Bez obzira na postojeće makroekonomsko okruženje, koje je još uvijek izazovno, Hrvatski telekom završio je prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu, uz kontinuirani rast prihoda koji je rezultirao i rastom EBITDA-e nakon najmova, što nam je omogućilo daljnji razvoj poslovanja", ističe u osvrtu na polugodišnje rezultate predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis. 

Kako iz HT-a navode u priopćenju, kompanija je u prvoj polovici ove godine ostvarila stabilan rast, uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 118 milijuna kuna, odnosno 3,4 posto u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Prihodi su, objašnjavaju, povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih (120 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto) i nepokretnih telekomunikacija (62 milijuna kuna, odnosno 3,9 posto), dok su prihodi sistemskih rješenja bili pod utjecajem jednokratnog posla iz 2020. godine te sezonskih oscilacija u području prilagođenih rješenja (manji su za 64 milijuna kuna, odnosno za 16,6 posto). Po podatcima iz izvješća, ukupni su troškovi redovnog poslovanja u prvih šest mjeseci iznosili 2,2 milijarde kuna i u odnosu na isto razdoblje lani porasli su za 3,6 posto. EBITDA nakon najmova iznosila je 1,3 milijarde kuna, što je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine porast za 41 milijun kuna, odnosno 3,2 posto. To je rezultat povećanja zabilježenog kako u HT grupi u Hrvatskoj (3,3 posto) tako i u Crnogorskom telekomu (1,5 posto). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,9 posto. EBITDA nakon najmova zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu tako raste treće tromjesečje zaredom, ističu iz HT-a.No, dodaju i kako veća EBITDA i manji porezi "nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija na godišnjoj razini proizišla iz velikih ulaganja u prethodnim razdobljima, koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od devet milijardi kuna, a što je rezultiralo nižom neto dobiti". Pritom se, kako navode, na tromjesečnoj razini amortizacija smanjila što je još jedan pozitivan indikator. "Usprkos izazovnim uvjetima poslovanja i uzimajući u obzir da je digitalizacija jedan od najvećih pokretača gospodarskog oporavka i ponovne uspostave ubrzanog rasta, HT je u 2021. godini ostao usredotočen na plan ulaganja u mrežu i ICT usluge, od kojeg će hrvatsko gospodarstvo i društvo imati značajne koristi", ističu iz HT-a i poručuju kako su ulaganja u 5G i optičku mrežu i dalje u fokusu.

I Nebis u komentaru izvješća ističe da je HT, uz poslovično najveća ulaganja u industriji, dodatno učvrstio status vodeće mreže, unaprijedio je mobilnu i fiksnu mrežu te omogućili 387.000 kućanstava da uživaju u giga brzinama na optici. "Četverostruko smo povećali broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili pokrivenost stanovništva koja sada iznosi dva milijuna. Dodatnim unaprjeđenjem kvalitete usluga, nastavili smo podupirati naše korisnike, pomagati njihovu transformaciju i planove da postanu otporniji i agilniji te smo pridonijeli ostvarenju njihovih rastućih ambicija. Činjenica da radimo dobar posao jasno se odražava u najvećem zadovoljstvu korisnika i zaposlenika u povijesti HT-a i to su temelji na kojima ćemo nastaviti graditi", kaže Nebis. Po podatcima iz priopćenja, HT je dodatno povećao nepokretnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 387.000 kućanstava, što je povećanje od čak 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a optička pristupna mreža (FTTx) je s krajem drugog tromjesečja bila dostupna za ukupno 552.000 kućanstava (rast od 21 posto u odnosu na prošlu godinu).

Istodobno je HT više nego učetverostručilo broj gradova pokrivenih 5G mrežom - na 76 gradova i 11 općinskih centara, gotovo je udvostručio broj pokrivenih stanovnika na dva milijuna, a u međuvremenu je prvi uveo i 5G uslugu roaminga čime su stvorene nove prilike za gospodarstvo i turizam. HT u priopćenju podsjeća i da su u srpnju HT i Zagrebačka banka s društvom Telemach Hrvatska, koje je u vlasništvu grupacije United Grupe, potpisali sporazum o kupoprodaji ukupno 54,31 posto dionica društva Optima telekom. Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Potvrđeni izgledi za 2021. Iako je okruženje i dalje neizvjesno, iz HT-a u šestomjesečnom izvješću potvrđuju svoje izglede za 2021. godinu (uključujući izglede Optima telekoma do kraja lipnja 2021.).Tako očekuju "srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na 2020. godinu". Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja su na razini od 1,6 milijardi kuna, u odnosu na ukupno 1,8 milijardi kuna u 2020. godini. Kada je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije, ističu iz HT-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.