29.07.2021 10:01
RAST
ZAGREB, 29. srpnja 2021. (Hina) - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 
Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju ove u usporedbi sa svibnjem 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 23,8 posto, a na nedomaćem za 56,4 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše je na godišnjoj razini porasla ukupna prodaja energije, za 126,8 posto. Ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u svibnju ove godine bila je za 43 posto veća nego u svibnju lani, trajnih proizvoda za široku potrošnju 40,2  posto, kapitalnih proizvoda 24,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,9 posto. Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, a u travnju za 40,6 posto. Tako je promet industrije u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao za 15,5 posto, podatak je DZS-a. Na mjesečnoj je razini promet industrije u svibnju porastao za 3,4 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za tri posto, a na nedomaćem tržištu je pao za 6,3 posto. U svibnju je u usporedbi s travnjem prodaja intermedijarnih proizvoda porasla za 8,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto i energije 0,8 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 1,4, a kapitalnih proizvoda za 26,1 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.