29.07.2021 09:43
ZAGREB, 28. srpnja 2021. (Hina) - Neto dobit AD Plastik grupe za prvih ovogodišnjih mjeseci iznosi 32,4 milijuna kuna, što je 87,4 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili  su u srijedu iz te solinske kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dosegnula je pritom 82,5 milijuna kuna te je bila 9,3 posto veća u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci. Porasli su i poslovni prihodi grupe i to za 13,4 posto, na 622,4 milijuna kuna. Snažan rast prihoda na ruskom tržištu i kretanje tečajeva ruskog rublja i mađarske forinte pozitivno su utjecali na rezultate, dok je nedostatak poluvodiča na europskom tržištu onemogućio značajniji rast pokazatelja matičnog društva, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je u prvom polugodištu AD Plastik grupa ugovorila 104 milijuna eura vrijednosti novih poslova i smanjila financijski dug. Veći dio poslova ugovoren je na europskom tržištu i to 79,9 milijuna eura novih poslova za Stellantis Grupu te 24,1 milijun eura na ruskom tržištu za AvtoVAZ, Nissan i Volkswagen. „Posljedice pandemije i nedostatak poluvodiča na tržištu usporili su proizvodnju novih automobila u Europi, pa svoje operativne planove prilagođavamo kupcima. Istovremeno, rusko se tržište za sada brže oporavlja i tamo se ne primjećuju posljedice nestašice poluvodiča, pa u skladu s time naše tvornice bilježe značajniji porast od europskih. Imamo stabilnu financijsku poziciju i nesmetano radimo na razvojnim aktivnostima četrdesetak ranije ugovorenih projekta za europsko i rusko tržište", izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu. Konsolidirani prihodi grupe dosegnuli su 488,2 milijuna kuna, što je za 30,4 milijuna kuna ili 6,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom su prihodi od prodaje bili 481,4 milijuna kuna, od čega su na domaćem tržištu porasli 15,8 posto, na 257,7 milijuna kuna, a na inozemnom za 9,1 posto, na 220 milijuna kuna. Iz Kraša navode kako je ukupan obujam prodaje povećan za 10,9 posto, odnosno za 1.695 tona u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 17.278 tona. Na domaćem tržištu ostvaren je količinski rast prodaje od 9,2 posto, dok je izvoz uvećan za 12,8 posto, pri čemu su "na gotovo svim značajnijim izvoznim tržištima ostvareni bolji prodajni rezultati u odnosu na prethodnu godinu usprkos nastavku pandemije covid-19 i ekonomskih posljedica koje prate tu krizu". Gledano po kategorijama, najveći rast prodaje ostvaren je u grupi kakao proizvoda, za 18,2 posto, koji je i generator rasta prihoda od prodaje, navodi se u izvješću. Bombonska grupa je ostvarila rast od 13,9 posto, a grupa keksa i vafla od 8,1 posto.

U izvješću se navodi i kako je od početka 2021. na dijelu tržišta regije napravljen zaokret u poslovanju koje je nastavljeno po novom modelu suradnje s jednim distributerom što donosi dublju distribuciju, veću kvalitetu izlaganja u maloprodaji i manji poslovni rizik za Kraš. Ukupni rashodi Kraš grupe u prvom su polugodištu porasli za 4,2 posto, na 461,1 milijun kuna. „Poslovanje u neizvjesnim uvjetima pandemije poseban je izazov, a ostvarenje značajnih uspjeha u poslovanju i rasta u svim kategorijama unatoč teškim okolnostima predstavlja i osobito zadovoljstvo. Za naše  rezultate ključan je ponajprije doprinos svih zaposlenica i zaposlenika čitave Kraš grupe, na kojem im zahvaljujem", poručio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša. Dodao je da su imperativi njihova poslovanja i dalje povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, unaprjeđenje proizvodnje i zadovoljstvo krajnjih potrošača, radnika i dioničara.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.