27.07.2021 09:53
dionice
LONDON, 27. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog oštrog pada kineskih burzi.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,80 posto, na 6.967 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 15.514 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 6.553 boda. Tako europske burze prate silaznu putanju azijskih. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu gotovo 1 posto, nakon jučerašnjeg pada za 2,45 posto. Zbog toga je zaronio na novu najnižu razinu od prosinca. No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 27.970 bodova. Ulagače zabrinjava oštar pad cijena dionica na kineskim burzama, ponajviše u nekretninskom, tehnološkom i obrazovnom sektoru, što je posljedica strahovanja od zaoštravanja regulacije u tim sektorima. Zbog toga je hongkonški Hang Seng indeks potonuo više od 2 posto, pri čemu je najviše pao Hang Seng tehnološki indeks. U posljednja tri dana taj je indeks izgubio oko 11 posto.

No, na ostalim azijskim burzama cijene su dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili novi rekordi burzovnih indeksa na Wall Streetu, na kojemu vlada optimizam zbog boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Dosad je poslovna izvješća objavilo više od 120 kompanija, pri čemu ih je oko 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 78 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto. Zahvaljujući tome, vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize, pale su u drugi plan.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.