27.07.2021 09:51
TAIPEI, 26. srpnja 2021. (Hina/dpa) - Najveći svjetski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) priopćio je u ponedjeljak da razmatra mogućnost otvaranja novih postrojenja u Njemačkoj i Japanu, no da je rasprava o tome "u vrlo ranoj početnoj fazi". 
Predsjednik TSMC-a Mark Liu na sastanku dioničara rekao je da izgradnja novih tvornica u inozemstvu ovisi o potražnji, izvijestila je tajvanska novinska agencija. Liu je rekao da TSMC razgovara s vodećim njemačkim klijentima kako bi utvrdio hoće li imati koristi od uspostavljanja prve europske tvornice za proizvodnju čipova u Njemačkoj. "Rasprava je još u početnoj fazi", rekao je Liu. Izgradnja proizvodnih linija u Japanu također ovisi o potražnji i troškovima, rekao je. TSMC je prošle godine najavio osnivanje tvornice u američkoj saveznoj državi Arizoni. Liu je rekao da je oko 70 posto klijenata tvrtke u SAD-u. Tijekom aktualne globalne nestašice čipova izazvane pandemijom covida-19, i druge su zemlje kontaktirale TSMC kako bi uspostavile kopnene proizvodne linije radi sigurnosti opskrbe. Zbog nastale globalne nestašice čipova kriza se osjetila u cijelom opskrbnom lancu, gdje su prvi na udaru bili proizvođači automobila, a potom se prelila i na druge sektore, poput potrošačke elektronike.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.