23.07.2021 09:28
ATLANTA, 22. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i cijepljenju građana protiv covida 19.
Prihodi Coca-Cole u Sjevernoj Americi, njezinom najvećem tržištu, porasli su u drugom tromjesečju za 28 posto, potaknuti otvaranjem kina, restorana i stadiona i cijepljenjem građana protiv covida 19. Ponovno otvaranje gospodarstava u Europi, Aziji i Latinskoj Americi također je poduprlo skok ukupnog prihoda tvrtke u drugom tromjesečju, za 41,1 posto, na 10,13 milijardi dolara. Dobit po dionici poskočila je 48 posto, na 61 cent. Kada se isključe jednokratne stavke, porasla je 61 posto, na 68 centi po dionici. "Naši rezultati u drugom tromjesečju pokazali su da se naše poslovanje oporavlja brže od gospodarstva u cjelini", rekao je u srijedu izvršni direktor Coca-Cole James Quincey.

Konkurent PepsiCo, koji manje ovisi o prodaji u restoranima i barovima, prošlog je tjedna izvijestio o 20,5-postotnom skoku prihoda u drugom tromjesečju. U Coca-Coli su upozorili da im se obujam prodaje smanjio u zemljama koje ponovo bilježe rast broja zaraženih. Podigli su ipak procjenu rasta prihoda u ovoj godini, na 12 do 14 posto. Dosada su očekivali jednoznamenkasti postotni rast. Coca-Cola nije zabilježila nikakav izravni utjecaj na prodaju nakon što je portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo uklonio dvije boce sa stola na tiskovnoj konferenciji na europskom nogometnom prvenstvu u lipnju, rekao je šef financija. Ronaldo je uzeo bocu vode, poručujući da je to zdraviji izbor, a tržišna vrijednost Coca Cole nakratko je smanjena za nekoliko milijardi dolara. Coca-Cola bila je jedan od sponzora turnira. "Na takva partnerstva morate gledati dugoročno. Uvijek će se dogoditi nešto što vam ne ide nužno na ruku. Mi to prihvaćamo i nosimo se s takvim događajima", izjavio je glavni financijski direktor Coca-Cole John Murphy. "To nije utjecalo na našu spremnost da podupremo takve velike turnire", dodao je Murphy.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.