21.07.2021 09:49
ZURICH, 20. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Švicarski inženjerski div Asea Brown Boveri (ABB) najavio je u utorak kupnju španjolskog proizvođača robota ASTI Mobile Robotics kojom želi proširiti poslovanje s robotima na opremu za industrijske pogone.
Automobilski sektor najveći je klijent ABB-ovog poslovanja s robotima, ali trenutno je u krizi zbog nestašice poluvodiča, pa se švicarska kompanija odlučila okrenuti drugim sektorima. U utorak su objavili da će kupiti španjolski ASTI, proizvođača autonomnih mobilnih robota (AMR), koji se slobodno kreću po tvorničkim halama brzinom do dva metra u sekundi i ne zahtijevaju instalaciju posebnih staza. Financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni. ASTI-jevi roboti mogu vući i premještati kutije i dostavljati palete s korisnim teretom težine do 2.000 kilograma. "AMR-ovi su fleksibilni roboti nove generacije. Oprema su tvornice budućnosti", rekao je predsjednik ABB-ovog odjela za robote Sami Atiya."U doba internetske trgovine i 24-satne dostave iz logističkih centara mnoge tvrtke jednostavno ne bi mogle poslovati bez takvih strojeva", istaknula je izvršna direktorica španjolske tvrtke Veronica Pascual Boe.

Prema ABB-u, globalno tržište AMR-a raste oko 20 posto godišnje i do 2025. trebalo bi dosegnuti vrijednost od 14 milijardi dolara. "Cilj nam je rasti brže od tržišta", rekao je Atiya, dodajući da ABB možda neće stati na kupnji španjolske tvrtke. ASTI zapošljava 300 radnika, a od 2015 prihod mu raste 30 posto godišnje. Ove bi godine trebao dosegnuti 50 milijuna dolara. Klijenti su mu kompanije poput Nestlea, L’Oreala i Procter & Gamblea.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.