19.07.2021 10:27
LONDON, 19. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u turističkom sektoru, koji je pod pritiskom zbog širenja delta varijante koronavirusa.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto i skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,20 posto, na 6.922 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,10 posto, na 15.372 boda, a pariški CAC 1,15 posto, na 6.380 bodova. Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 2,3 posto, jer bi širenje delta varijante koronavirusa moglo pogoditi potražnju za putovanjima u svijetu i usporiti oporavak gospodarstava. I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,25 posto, na 27.652 boda. Pad indeksa posljedica je naznaka usporavanja oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, dok mnoge zemlje, posebice u Aziji, bilježe rast broja novozaraženih koronavirusom, što vodi u nove restrikcije. Tako su, primjerice, analitičari Bank of America smanjili procjenu rasta gospodarstva SAD-a u ovoj godini s prijašnjih 7 na 6,5 posto. Uz to, ulagači se plaše jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnja banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.„Što se inflacije tiče, loša je vijest što bi mogla ostati povišena još neko vrijeme. Dobra je, pak, vijest da je vjerojatno blizu vrhunca, barem za idućih nekoliko mjeseci”, pišu analitičari Bank of America u osvrtu na gospodarsku situaciju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.