16.07.2021 10:52
5G
Stockholm, 16. srpnja 2021. (Hina)STOCKHOLM, 16. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Prihod švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona pao je u drugom tromjesečju, prvi puta u tri godine, zbog slabijih rezultata u Kini, pokazuje izvješće objavljeno u petak.U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov prihod pao je 1,3 posto, na 54,9 milijardi švedskih kruna (6,3 milijarde dolara). 
Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je osam posto.U ključnom odjelu opreme za telekomunikacijske mreže zadržao se na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosio je 39,9 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je 11 posto. Prihod u Kini pao je za 2,5 milijardi kruna. Rezultat na novim natječajima za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, istaknuo je financijski direktor Carl Mellander. Prvi rezultati druge faze natječaja trebali bi biti objavljeni do kraja mjeseca, tvrde dva upućena izvora.

Ericssonu i Nokiji išla je na ruku zabrana Huaweijeve opreme u nekoliko zemalja, ali očekuje se da će njegovo isključenje iz natječaja u Švedskoj prouzročiti pad prihoda švedske tvrtke u Kini. Ericsson upozorava da bi odluka Švedske o isključenju kineskih dobavljača iz švedskih 5G mreža mogla utjecati na njegovo poslovanje u azijskom divu, gdje ostvaruje nešto manje od 10 posto svojih prihoda. "Razumno je prognozirati znatno niži tržišni udio u Kini", rekao je Mellander. Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u drugom tromjesečju 29 posto, na 5,8 milijardi kruna, Ericssonove rezultate poduprli su rojaliteti nakon nagodbe s južnokorejskim Samsung Electronicsom u sporu oko patenata. Kompanija je priopćila da je ponovo pokrenula pregovore i s drugim tvrtkama. Objavili su i da su s američkim operaterom bežične mreže Verizonom danas potpisali petogodišnji ugovor o isporuci opreme za 5G mrežu u vrijednosti 8,3 milijarde dolara, ističući da je to najveći pojedinačni posao u povijesti tvrtke.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.